Przejdź do treści

Co aktualnie popijacie?

Kawa ziarnista
144 15 6.0k
  • Z wypalaniem bez dobrej wentylacji pieca bym uważał. Z gorących ziaren kawowca uwalnia się diacetyl, którego wdychanie jest szkodliwe.

• Kto by pomyślał, że w kawie hasło "Made in China" może zwiastować coś dobrego 😉

A jednak, Tanat Chine Red Dragon Estate jest naprawdę pierwsza klasa. Gdy tylko wczoraj otworzyłem paczkę po raz pierwszy to od razu miałem dobre przeczucie. Pierwsze parzenie było w Hario V60 Neo, dzisiaj drugie w Orea O1 Steel. W obu przypadkach uzyskałem naprawdę świetny, intensywny, wielowarstwowy napar. Gdybym pił w ciemno to w życiu bym nie wymyślił, że to kawa z Chin.

Ostatnio mam "fazę" na szybkie parzenie, a dwa wspomniane wyżej drippery wpisują się w to idealnie. Zarówno Neo jak i O1 pozwalają uzyskać naprawdę fajne dripy w minimalnym czasie bo oba zapewniają szybki przepływ. Hario z filtrami Cafec Abaca, a Orea z filtrem Sibarist orez boosterem.

Duże polecanko na tą kawę 🙂

TANAT-Coffee-Chiny-Red-Dragon-Estate-Typica-200g_[13903]_1200.jpg

• To ziarna z Chin czy po prostu chińska palarnia?

• Palarnia z Francji, topowa taka 😉 Kiedyś Kawa, dziś Tanat.

Sugerowane posty

• Bracia Ziółkowscy – opinie, recenzje

Kawa ziarnista
    6
    1 Głosy
    6 Posty
    60 Wyświetlenia
    O
    Piłem kilka kawek od nich i też miałem przyjemność porozmawiać z jednym z braci na jednej z edycji "Parzymy przelewamy". Kawy są bardzo fajne i nawet taki "Szybki przelew" był całkiem przyjemny. Niemniej jednak już dosyć długo nic od nich nie piłem. Na temat ziaren pod espresso się nie wypowiem, bo jeśli chodzi o moje domowe potrzeby to omijam szerokim łukiem wszystko co ciemno palone
  • Ciekawe promocje na kawę ziarnistą

Kawa ziarnista
    8
    2 Głosy
    8 Posty
    270 Wyświetlenia
    ciastekC
    -15% u goryla z kodem KOBIETA do 8 marca
  • Dwa rodzaje kaw ziarnistych do ekspresu automatycznego

Kawa ziarnista
    10
    0 Głosy
    10 Posty
    446 Wyświetlenia
    D
    Polecam Ci spróbować kawy Lavazza Espresso Barista Gran Crema – jest kremowa, ma nuty orzechowe i nie jest zbyt kwaśna ani gorzka. Jako intensywniejszą propozycję polecam Kimbo Espresso Napoli – ma wyrazisty smak i aromat, ale bez przesadnej goryczki. Obie sprawdzają się super do espresso i kaw mlecznych.