Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Porady zakupowe
  3. Lista zakupowa i lista prezentów domowego baristy

Lista zakupowa i lista prezentów domowego baristy

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Porady zakupowe
1 Posty 1 Uczestników 72 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • S Online
    S Online
    skansen
    Admin
    napisał ostatnio edytowany przez skansen
    #1

    Co jeszcze muszę dokupić? Takie pytanie bardzo często pada ze strony osób, które wybrały już swój wymarzony ekspres kolbowy.

    Młynek i woda
    Do pary ekspres kolbowy potrzebuje równie dobrego młynka do kawy.
    Musimy mu również zapewnić odpowiedniej jakości wodę. Na początek wystarczy filtr w zbiorniku wody lub dzbanek z filtrem.
    Zakładając, że mamy już wybrany młynek, ekspres i załatwioną-przynajmniej na ten moment-kwestię wody możemy rozważyć pozostałe akcesoria.

    Niezbędne akcesoria
    Na pewno potrzebny będzie tamper. Jeśli nasz ekspres ma wbudowany tamper (Lelit Anita, niektóre ekspresy Sage), to ten wbudowany na początek w zupełności wystarczy.
    Większość ekspresów wymaga regularnego przeprowadzania tzw. backflushy. Jeśli nasz ekspres nie ma na wyposażeniu tzw. „ślepego sitka” lub gumowego „korka” to warto zaopatrzyć się w takie sitko na początku. Do tego środek czyszczący do backflushy-najczęściej rekomendowana jest Cafiza. W ekspresie z grupą E61 nie ma co przesadzać z jej ilością. Jeśli jednak przesadzimy to grupa zacznie nam skrzypieć. Wtedy konieczne będzie jej rozebranie i przesmarowanie smarem, na przykład smarem Molykote 111.

    Jeśli planujemy kawy mleczne, przydadzą się naczynia do spieniania mleka.

    Kolejnym przydatnym dodatkiem będzie waga, by precyzyjnie kontrolować wagę zmielonej kawy i masę uzysku (wagę naparu). Najlepiej zaopatrzyć się w dedykowaną wagę baristyczną.

    W poprawie dystrybucji pomóc nam może tzw. dystrybutor. Aktualnie używam Umikota.

    Ambitnemu bariście doradziłbym również zakup tzw. NPF czyli kolby bez wylewki, w której kawa tafia bezpośrednio z sitka do filiżanki. Możemy wówczas łatwiej przekonać się jak przebiega ekstrakcja. Możemy dobrać uniwersalny NPF (do Lelitów z grupą 58mm pasują takie same, jak do grupy E61) lub kupić sygnowany logo producenta. Za tym ostatnim często przemawia spójność stylistyczna ze standardową kolbą.

    Ściereczki-przydadzą się przynajmniej dwie, na początek wystarczy ręcznik papierowy.

    Ekspres kolbowy dobrze włączyć z wyprzedzeniem, aby się porządnie rozgrzał – warto więc pomyśleć o inteligentnej wtyczce.
    Nie musimy jej jednak kupować od razu.

    Przyda się nam odbijak na „fusy”.

    Przydać się też mata tampingowa, nie tylko po to by nie uszkodzić blatu…

    W tym miejscu warto postawić kropkę. Jeśli został nam jeszcze budżet, możemy ewentualnie dokupić kilka akcesoriów wymienionych poniżej ale lepiej dodać je do swojej listy prezentowej.

    Do kontroli temperatury wody i mleka może przydać się termometr igłowy.

    Czyszczenie grupy ułatwi nam Espazzola (czyścik do grupy). Używam jej ostatnio rzadko.

    Swego czasu pokusiłem się też o specjalną łyżkę-blaszkę do wyjmowania sitek. Obecnie rzadko z niej korzystam, ale uważam, że warto ją mieć „na podorędziu”…

    Życie ułatwi nam pędzel. Może to być zwykły kuchenny pędzel.

    Dozowanie kawy ułatwić może „tunel do młynka”. U mnie z racji konstrukcji młynków nie znalazł on jednak zastosowania.

    Eksperymenty ułatwią szklaneczki/filiżanki do espresso z podziałką.

    Do przechowywania kawy możemy zakupić specjalne pojemniki.

    Wstrzymałbym się też na tym etapie z zakupem tzw. sitek precyzyjnych (firmy IMS lub VST), ale to temat na oddzielny wpis.
    Warto zaopatrzyć się również w odpowiednia ziarna do prób. Kawa powinna być w miarę świeża, nie zwietrzała.
    Zaczynamy… …ale może warto by jeszcze „stuningować” ekspres-dołożyć OPV, PID lepszy prysznic czy presostat? Ale to już temat na inny wątek i dział.

    Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
    Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
    Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
    Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    Odpowiedz
    • Odpowiedz, zakładając nowy temat
    Zaloguj się, aby odpowiedzieć
    • Najpierw najstarsze
    • Najpierw najnowsze
    • Najwięcej głosów


    • Zaloguj się

    • Nie masz konta? Zarejestruj się

    • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
    • Pierwszy post
      Ostatni post
    0
    • Kategorie
    • Jak zacząć z kawą
    • Poradnik espresso
    • Pierwszy młynek do kawy
    • Woda do kawy
    • Popularne
    • Ostatnie
    • Tagi
    • Użytkownicy
    • Grupy