Ekspres kolbowy do 12k złotych
-
Proszę o poradę w wyborze ekspresu kolbowego do domu.
Rozważam dwa modele: Bezzera DUO MN oraz Lelit Bianca.
Głównie przygotowuję cappuccino, zazwyczaj dwie kawy na raz dla siebie i narzeczonej.
Mam mocny młynek (F64 EVO), więc tutaj nie ma problemu.
Podłączenie do wody nie jest dla mnie istotne, nie będę z tej funkcji korzystać.Jeśli chodzi o eksperymentowanie z kawą – jest to możliwe, ale nie jest moim priorytetem. Zależy mi przede wszystkim na:
Jakości espresso,
Powtarzalności,
Czas nagrzewania
Łatwości obsługi i małej awaryjności.
Łatwość konserwacji i dostępność serwisuZakup planuję na lata, dlatego chciałbym podjąć jak najlepszą decyzję.
Z góry dziękuję za pomoc!
-
Sporo zależy czy chcesz eksperymentować.
Jeśli chcesz eksperymentować to łatwiej będzie z Bianką-ma seryjnie zawór (wiosło) do profilowania przepływu.
Do Bezzery można taki zestaw dołożyć później albo poprosić o niego przy zakupie.Bezerra jest trochę większa i wykonana z dużą dbałością o detale. Lelit nie skupia się aż tak na detalach. Za to obudowa Bianki jest mniejsza, bardziej kompaktowa. Lelit ma też zewnętrzny zbiornik który można przełożyć na bok/tył ekspresu. Ten zewnętrzny zbiornik nie nagrzewa się, łatwiej do niego nalewać wodę.
Oba te ekspresy mają grupę E61 która wymaga smarowania. Trzeba też liczyć się z czasem nagrzewania ok 30 minut.
W pozostałych kwestiach ekspresy te są porównywalne. Bezerra ma co prawda jedne z najmniejszych jeśli nie najmniejsze bojlery w segmencie "dużych db" ale z różnych powodów nie powinno to mieć większego wpływu na działanie sprzętu.
Jeśli byś wykluczył eksperymenty to można rozważyć ekspres taki jak na przykład Bezzera DUO TOP DE. To wersja z programowaniem dozy ale nie da się do niej dołożyć profilowania.
-
Proszę o poradę w wyborze ekspresu kolbowego do domu.
Rozważam dwa modele: Bezzera DUO MN oraz Lelit Bianca.
Głównie przygotowuję cappuccino, zazwyczaj dwie kawy na raz dla siebie i narzeczonej.
Mam mocny młynek (F64 EVO), więc tutaj nie ma problemu.
Podłączenie do wody nie jest dla mnie istotne, nie będę z tej funkcji korzystać.Jeśli chodzi o eksperymentowanie z kawą – jest to możliwe, ale nie jest moim priorytetem. Zależy mi przede wszystkim na:
Jakości espresso,
Powtarzalności,
Czas nagrzewania
Łatwości obsługi i małej awaryjności.
Łatwość konserwacji i dostępność serwisuZakup planuję na lata, dlatego chciałbym podjąć jak najlepszą decyzję.
Z góry dziękuję za pomoc!
@matty napisał w EKSPRES KOLBOWY do 12k zlotych:
Bezzera DUO MN oraz Lelit Bianca.
Miałem kiedyś ekspres Bezzera - Mitica TOP, dzisiaj mam Lelit Bianca.
Porównywać HX z DB nie ma sensu, ale jeśli chodzi o jakość wykonania to Bezzera jest w mojej ocenie wyżej i widać to już na pierwszy rzut oka.
Lelit to oczywiście dobra maszyna, ale Bezzera ogólnie robi lepsze wrażenie.
Plusem dla Bezzera są też dla mnie dźwignie do pary i wody zamiast pokręteł w Lelit. Lelit z kolei ma już w standardzie wiosło do profilowania co jest fajnym bajerem, choć nie niezbędnym
Gdybym miał dzisiaj kupować raz jeszcze nie patrzył na cenę to bym wziął Bezzera.
-
@matty napisał w EKSPRES KOLBOWY do 12k zlotych:
Bezzera DUO MN oraz Lelit Bianca.
Miałem kiedyś ekspres Bezzera - Mitica TOP, dzisiaj mam Lelit Bianca.
Porównywać HX z DB nie ma sensu, ale jeśli chodzi o jakość wykonania to Bezzera jest w mojej ocenie wyżej i widać to już na pierwszy rzut oka.
Lelit to oczywiście dobra maszyna, ale Bezzera ogólnie robi lepsze wrażenie.
Plusem dla Bezzera są też dla mnie dźwignie do pary i wody zamiast pokręteł w Lelit. Lelit z kolei ma już w standardzie wiosło do profilowania co jest fajnym bajerem, choć nie niezbędnym
Gdybym miał dzisiaj kupować raz jeszcze nie patrzył na cenę to bym wziął Bezzera.
@korea83 napisał w Ekspres kolbowy do 12k złotych:
Bezzera ogólnie robi lepsze wrażenie.
Obudowa Bezzery jest lepiej spasowana, sam ekspres też jest większy. Bezzera ma też dotykowy ekran - komputerek. Wyświetla on również wskazania obu manometrów. W Biance jest klasyczny manometr i mniej efektowny sterownik. Bezerra może robić nowocześniejsze wrażenie. Bianka z kolei, ze swoimi drewnianymi wstawkami, bardziej klasyczne.
Inne są też bojlery - stalowe w Biance, mosiężne w Bezzerze.
Jest jeszcze kilka innych, mniejszych różnic. Jest też sporo podobieństw. Sytuacja jest trochę podobna do tej z komputerami, gdzie dostawcy dostarczają podzespoły dla wielu producentów. W obu ekspresach dostawca elektroniki jest ten sam dla obu producentów - Gicar. Podobnie na przykład silnik pompy - RPM SpA itd.
Trzy lata temu przed kupnem obecnego ekspresu rozważałem też Bezzerę TOP w wersji DE. Ale się finalnie nie zdecydowałem...