Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Kawowa poradnia
  3. Delonghi vs La Marzocco - Lance Hedrick

Delonghi vs La Marzocco - Lance Hedrick

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Kawowa poradnia
tani vs drogilance hedrickla marzoccodelonghi
11 Posty 3 Uczestników 186 Wyświetlenia 1 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • pawel890P Online
    pawel890P Online
    pawel890
    Admin
    napisał ostatnio edytowany przez

Niesamowicie ciekawy test dwóch skrajnych ekspresów, 40x droższy La Marzocco Linea Micra vs DeLonghi Stilosa.
    Oba ekspresy posiadają bojlery ze stali nierdzewnej Micra 0.25l i Stilosa ~0.1l

W moim odczuciu to oczywiście całkiem kontrowersyjna teza, ale ktoś Lance podszedł rzeczowo do testów i porównania.
    Sam efekt bardzo ciekawy, rezultat w filiżance niezwykle zbliżony, oczywiście to nie sprawia, że ekspresy można stawiać je na tej samej półce. LM ma wciąż szereg funkcji, które wykraczają poza możliwości Stilosy, takie jak jakość wykonania aplikacja mobilna, drugi bojler parowy, PID... ale tak naprawdę na tym kończą się różnice, reszta to bojler i pompa. 🙂

Co pokazuje ten test? Z mojej perspektywy obala trochę mit konieczności kupna drogiej maszyny, żeby zrobić to legendarne poprawne espresso. Jednocześnie podkreśla jak niezwykle ważny jest młynek i umiejętność przygotowania kawy, oba ekspresy były w stanie przygotować piękne shoty i zadowalającym smakiem, w przypadku Stilosa za ułamek ceny.

Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
    Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1

Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

Dawid4792D 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    1
    • pawel890P pawel890

Niesamowicie ciekawy test dwóch skrajnych ekspresów, 40x droższy La Marzocco Linea Micra vs DeLonghi Stilosa.
      Oba ekspresy posiadają bojlery ze stali nierdzewnej Micra 0.25l i Stilosa ~0.1l

W moim odczuciu to oczywiście całkiem kontrowersyjna teza, ale ktoś Lance podszedł rzeczowo do testów i porównania.
      Sam efekt bardzo ciekawy, rezultat w filiżance niezwykle zbliżony, oczywiście to nie sprawia, że ekspresy można stawiać je na tej samej półce. LM ma wciąż szereg funkcji, które wykraczają poza możliwości Stilosy, takie jak jakość wykonania aplikacja mobilna, drugi bojler parowy, PID... ale tak naprawdę na tym kończą się różnice, reszta to bojler i pompa. 🙂

Co pokazuje ten test? Z mojej perspektywy obala trochę mit konieczności kupna drogiej maszyny, żeby zrobić to legendarne poprawne espresso. Jednocześnie podkreśla jak niezwykle ważny jest młynek i umiejętność przygotowania kawy, oba ekspresy były w stanie przygotować piękne shoty i zadowalającym smakiem, w przypadku Stilosa za ułamek ceny.

Dawid4792D Niedostępny
      Dawid4792D Niedostępny
      Dawid4792
      Mod

@pawel890 ja cały czas uważam, że powyżej pewnych kwot różnica w filiżance przestaje być widoczna. Można kupić młynek za 15k i na pewno będzie to świetnie wykonane urządzenie, ale czy poczujemy różnice względem młynka za 3-4k, w ślepym teście, bez autosugestii?

Wiadomo, kawa to hobby i jeśli ktoś posiada środki które może na nie przeznaczyć, to zainwestuje nawet w bardzo drogi sprzęt.

Ale z drugiej strony, uważam że nie trzeba milionow żeby zrobić dobre espresso. Jest wiele nie aż tak drogich urządzeń z grupą 58mm, które przy odrobinie uwagi i z dobrym młynkiem pomogą zrobić naprawdę dobre espresso.

A co do testu - oby więcej takich 🙂

Ekspres : Nivona Cube
      Młynek : Timemore C3 ESP
      Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • pawel890P Online
        pawel890P Online
        pawel890
        Admin

@Dawid4792 napisał w Delonghi vs La Marzocco - Lance Hedrick:

powyżej pewnych kwot różnica w filiżance przestaje być widoczna

Powyżej pewnych kwot? 😄 Bardzo szybko to przestało być widoczne. Natomiast różnica jakość do ceny, jak w każdym hobby przyjmuje funkcję logarytmiczną. Oczywiście, ta wyższa kwota często niweluje masę innych aspektów, jak profiolowanie ciśnienia, PID, dwa bojlery - czyli krótko mówiąc lepsze doświadczenie użytkownika.

Dla mnie największy mit, to fakt, że musisz wydać co najmniej 2-3k żeby zrobić może poprawne espresso, bo poprawne to z 10k, taką wiedzę tłuczono mi do głowy do tej pory w internecie.

0
        • S Online
          S Online
          skansen
          Admin
          napisał ostatnio edytowany przez skansen

Ten test nie uwzględnia kilku aspektów:

• Umiejętności przygotowującego które tutaj są na wysokim poziomie. Dobry sprzęt pomaga przykryć brak umiejętności. Na przykład przy dobrej preinfuzji dużo trudniej o kanałowanie.
          • Młynek-tutaj zdaje się nie był tani. Nie jest to więc kawa z taniego zestawu.
          • Gusta i subiektywne odczucia. Lance nie robił ślepego testu tylko po prostu próbował kawę i oceniał. Musimy mu uwierzyć na słowo i założyć, że ma podobny gust do naszego 🙂

Nie znam tego De'Longhi więc ciężko mi się na jego temat wypowiedzieć. Z innych tanich ekspresów kawa wychodziła mi zawsze gorsza niż z lepszych. Takie minimum dla mnie to ok 2k i ekspres pokroju Anny czy Silvii. Żeby uwierzyć Hedrickowi musiałbym sam spróbować w ślepym teście. Możemy zrobić takowy w ramach forumowych spotkań 🙂

Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
          Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
          Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
          Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

Dawid4792D 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • pawel890P Online
            pawel890P Online
            pawel890
            Admin

Nie wiem czy test byłby bardziej wiarygodny, jeśli baristą zostałby ktoś bez umiejętności ze słabym młynkiem. To mogłoby wręcz spowodować, że oba ekspresy stworzyłby słaby napar.

Moim zdaniem to środowisko testowe, które miało do dyspozycji dobry młynek i umiejętności baristy, spowodowało, że test był na tyle wiarygodny, żeby uzyskać maksymalnie dobre espresso jakie można było uzyskać.

W skrócie kup najlepszy młynek jaki możesz, dobre ziarna i jakiś ekspres 😄

S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            • S skansen

Ten test nie uwzględnia kilku aspektów:

• Umiejętności przygotowującego które tutaj są na wysokim poziomie. Dobry sprzęt pomaga przykryć brak umiejętności. Na przykład przy dobrej preinfuzji dużo trudniej o kanałowanie.
              • Młynek-tutaj zdaje się nie był tani. Nie jest to więc kawa z taniego zestawu.
              • Gusta i subiektywne odczucia. Lance nie robił ślepego testu tylko po prostu próbował kawę i oceniał. Musimy mu uwierzyć na słowo i założyć, że ma podobny gust do naszego 🙂

Nie znam tego De'Longhi więc ciężko mi się na jego temat wypowiedzieć. Z innych tanich ekspresów kawa wychodziła mi zawsze gorsza niż z lepszych. Takie minimum dla mnie to ok 2k i ekspres pokroju Anny czy Silvii. Żeby uwierzyć Hedrickowi musiałbym sam spróbować w ślepym teście. Możemy zrobić takowy w ramach forumowych spotkań 🙂

Dawid4792D Niedostępny
              Dawid4792D Niedostępny
              Dawid4792
              Mod

@skansen napisał w Delonghi vs La Marzocco - Lance Hedrick:

Możemy zrobić takowy w ramach forumowych spotkań 🙂

To samo pomyślałem 🙂

Ekspres : Nivona Cube
              Młynek : Timemore C3 ESP
              Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

0
              • pawel890P pawel890

Nie wiem czy test byłby bardziej wiarygodny, jeśli baristą zostałby ktoś bez umiejętności ze słabym młynkiem. To mogłoby wręcz spowodować, że oba ekspresy stworzyłby słaby napar.

Moim zdaniem to środowisko testowe, które miało do dyspozycji dobry młynek i umiejętności baristy, spowodowało, że test był na tyle wiarygodny, żeby uzyskać maksymalnie dobre espresso jakie można było uzyskać.

W skrócie kup najlepszy młynek jaki możesz, dobre ziarna i jakiś ekspres 😄

S Online
                S Online
                skansen
                Admin

@pawel890 napisał w Delonghi vs La Marzocco - Lance Hedrick:

Środowisko było bardzo dobre ale sam test nie był ślepy i tylko z jednym jurorem. Traktuje go więc bardziej jako ciekawostkę. To zresztą nie pierwszy materiał tego typu:

Widziałem jeszcze kiedyś fajny test chyba było Bambino vs GS3 i dwóch baristów - profesjonalny i domowy. Nie mogę teraz znaleźć, jak znajdę to wrzucę.

0
                • pawel890P Online
                  pawel890P Online
                  pawel890
                  Admin
                  napisał ostatnio edytowany przez pawel890

Obejrzałem do 6 min i wyłączyłem...
                  Po pierwsze kobieta tampowała kawę za pomocą miarki do kawy... A później uznali, że Delonghi Dedica nie nadaje się do  świeżo mielonej kawy i użyli saszetki ESE - a potem narzekali na to, że kawa jest słabej jakości. Totalny absurd. W zasadzie to doskonały przykład, jak ludzie, którzy nie mają pojęcia o espresso biorą się za przygotowywanie kawy.

Chętnie obejrzę jakiś inny test, ale ten jest bardzo słabo wiarygodny.

Czegoś takiego w życiu nie widziałem 😄 i takie osoby zabierają się za testy sprzętu.

797805c3-896b-493c-9c07-33e47de5c2bb-image.png

S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  0
                  • pawel890P pawel890

Obejrzałem do 6 min i wyłączyłem...
                    Po pierwsze kobieta tampowała kawę za pomocą miarki do kawy... A później uznali, że Delonghi Dedica nie nadaje się do  świeżo mielonej kawy i użyli saszetki ESE - a potem narzekali na to, że kawa jest słabej jakości. Totalny absurd. W zasadzie to doskonały przykład, jak ludzie, którzy nie mają pojęcia o espresso biorą się za przygotowywanie kawy.

Czegoś takiego w życiu nie widziałem 😄 i takie osoby zabierają się za testy sprzętu.

797805c3-896b-493c-9c07-33e47de5c2bb-image.png

S Online
                    S Online
                    skansen
                    Admin

Czegoś takiego w życiu nie widziałem i takie osoby zabierają się za testy sprzętu.

Masakra. Nie widziałem tego, nie przebrnęłem przez całość 🙂

Może ktoś coś ciekawego kojarzy? Bo ja przyznam szczerze nie oglądam za dużo YT, nie mam cierpliwości:)

0
                    • S Online
                      S Online
                      skansen
                      Admin

Obecnie De'Longhi jest głównym udziałowcem La Marzocco.
                      Co ciekawe, w branży o tym mówiło się już od kilku lat ale główni zainteresowani temu zaprzeczali. Od pewnego czasu jest to jednak oficjalną informacją.

Pojawienie się Mikry w ofercie La Marzocco tłumaczę właśnie przejęciem i finansowym zastrzykiem od nowego właściciela. Spodziewam się, że transfery technologii pójdą również z LaMy do ekspresów De'Longhi. A może już poszły i widzimy tego efekt?

0
                      • pawel890P Online
                        pawel890P Online
                        pawel890
                        Admin

Akurat ten model powstał przed przejęciem spółek. Natomiast w tej bratobójczej walce, która akurat miała miejsce w teście to ciekawe. Czy firmie która ma dwa skrajnie różne segmenty będzie zależało żeby znaleźć nową ekonomiczną niszę. Moim zdaniem bardzo na plus jeśli ekspresy delonghi będą coraz lepsze, a nie kojarzone tylko z marketowa jakością

0
                        • S skansen odniósł się do tego tematu dnia
                        Odpowiedz
                        • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                        Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                        • Najpierw najstarsze
                        • Najpierw najnowsze
                        • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                        • Pierwszy post
                          Ostatni post
                        0
                        • Kategorie
                        • Jak zacząć z kawą
                        • Poradnik espresso
                        • Pierwszy młynek do kawy
                        • Woda do kawy
                        • Popularne
                        • Ostatnie
                        • Tagi
                        • Użytkownicy