Przejdź do treści

Ekspres kolbowy z młynkiem z Lidla - czy warto?

Porady zakupowe
11 3 76
Sugerowane posty

• Ekspres kolbowy- następca, a raczej zamiennik Flair 58.

Porady zakupowe
    15
    0 Głosy
    15 Posty
    254 Wyświetlenia
    pawel890P
    Może już nie wchodźmy w temat stabilności temperaturowej... Bardziej bym się skupił na fakcie, że całkowita gotowość temperatury ekspresu, wciąż będzie podobna jak w innych ekspresach bez termobloku. Więc dalej już zostaje tylko kwestia designu i kontroli jakości polecam poczytać
  • Ekspres kolbowy do 12k złotych

Porady zakupowe bezzera lelit bianca
    4
    0 Głosy
    4 Posty
    141 Wyświetlenia
    S
    @korea83 napisał w Ekspres kolbowy do 12k złotych: Bezzera ogólnie robi lepsze wrażenie. Obudowa Bezzery jest lepiej spasowana, sam ekspres też jest większy. Bezzera ma też dotykowy ekran - komputerek. Wyświetla on również wskazania obu manometrów. W Biance jest klasyczny manometr i mniej efektowny sterownik. Bezerra może robić nowocześniejsze wrażenie. Bianka z kolei, ze swoimi drewnianymi wstawkami, bardziej klasyczne. Inne są też bojlery - stalowe w Biance, mosiężne w Bezzerze. Jest jeszcze kilka innych, mniejszych różnic. Jest też sporo podobieństw. Sytuacja jest trochę podobna do tej z komputerami, gdzie dostawcy dostarczają podzespoły dla wielu producentów. W obu ekspresach dostawca elektroniki jest ten sam dla obu producentów - Gicar. Podobnie na przykład silnik pompy - RPM SpA itd. Trzy lata temu przed kupnem obecnego ekspresu rozważałem też Bezzerę TOP w wersji DE. Ale się finalnie nie zdecydowałem...
  • 1 Głosy
    3 Posty
    572 Wyświetlenia
    S
    Dla lubiących majsterkować i modyfikować można polecić Silvię i Gaggię Claassic. Jest świetny blog poświęcony modyfikacjom Gaggi: Moja Gaggia, Moje Mody !!!. Początkującym, którzy chcieliby używając ekspresu bez modyfikacji można polecić Bambino i Annę. Flair 58+ też nie wymaga modyfikacji, ale ma spore wymagania wobec baristy. Można go rozważyć jeśli jednocześnie planujemy szkolenie baristyczne lub znamy kogoś kto już go używa i pomoże go na początku okiełznać. W każdym wariancie warto pamiętać o dobrym młynku.