Saszetki ESE czyli espresso bez młynka
-
Saszetki ESE (E.S.E.) Easy Serving Espresso Pod to rozwiązanie podobne do herbaty w torebkach. Sprasowana porcja 7g kawy znajduje się w papierowej saszetce.

fot. Phrontis - CC BY-SA 3.0Aby zapobiec wietrzeniu kawy saszetki są dodatkowo pakowane.

Przygotowanie kawy w saszetkach
Kawę w saszetkach można przygotowywać w dedykowanych do tego ekspresach. Można też z nich korzystać w ekspresie kolbowym. Wystarczy do tego specjalne sitko. Są wersje na 57mm, 58mm. Nie ma potrzeby kupowania dedykowanej kolby-przynajmniej na początku.
Rozwiązanie to podoba mi się bardziej niż kapsułki ze względu na mniejszą ilość odpadów.
Miłośnicy kawy nie są oczywiście zwolennikami tej technologii, wszak kawa nie jest w nich świeżo mielona.
Espresso w saszetce nie ma niestety tak pełnego aromatu jak przygotowane w oparciu o świeżo zmielone ziarno. Kawa świeżo mielona jest oczywiście lepsza. Nie oznacza to, że należy się całkiem zamknąć na to rozwiązanie.Dla kogo saszetki ESE są dobrym wyborem?
Jeśli nasz partnerka/partner nie chce wchodzić w niuanse przygotowania dozy wtedy warto zainteresować się tym rozwiązaniem. Przydać się też może gdy np. nie mamy chwilowo młynka z uwagi na zmianę na inny model, awarię i inne historie.
A jakie są wasze doświadczenia z saszetkami? Piliście kiedyś taką kawę?
-
Spotkałem się z tym, że ekspresy, które obsługują ESE mają OPV ustawiony fabrycznie na 11-12 barów. Zakładam, że konstrukcja saszetki wymaga nieco większego ciśnienia niż standardowe 9 barów. Trochę to problematyczne w sytuacji, gdy czasami chcemy skorzystać z saszetek, a innym razem zmielić ziarna we własnym młynku. No chyba, że dany ekspres ma łatwy dostęp do regulacji zaworu OPV, wtedy pewnie nie jest to problemem.
-
Kręcenie regulacją, nawet jeśli jest dostępna wydaje się mało zachęcające. Swego czasu, z zupełnej ciekawości testowałem saszetki, działałem na fabrycznych nastawach pod espresso.
Gdybym zostawiał samych gości w domu to też bym im chyba zostawił saszetki ESE ale bym nastaw nie zmieniał.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się