Przejdź do treści

Prosty w obsłudze ekspres za 2000-3000zł

Porady zakupowe
18 5 318 1
  • Na korzyść Sage, przemawia obecna "promocja", plus 4 kolory bodajże do wyboru, jesli kogoś to uszczęsliwia.
    Sage to też jednak chyba bardziej zwarta i sztywna konstrukcja.

Edit. Konesso dawało jeszcze zestaw baristy za pare plnów...

• nadal dorzucają ten zestaw

• Na korzyść Sage, przemawia obecna "promocja", plus 4 kolory bodajże do wyboru, jesli kogoś to uszczęsliwia.

Edit. Konesso dawało jeszcze zestaw baristy za pare plnów...

@Heniutek napisał w Prosty w obsłudze ekspres za 2000-3000zł:

Sage ma obudowę z tworzywa pokrytą warstwą metalu.
    Anita ma obudowę tylko i wyłącznie z blachy.

Młynek w Anicie lepszy niż w podstawowych Sage. Warto szukać nowszych wersji Sage z żarnami Baratzy.

Sage będzie łatwiejszy w opanowaniu.

• Automat nie jest do robienia espresso.
    Jeśli ktoś Nivoną Cube robi espresso, to dobre nie wyjdzie. Posiadam ten ekspres i robi bardzo dobrą kawę, ale to musi być kawa o objętości 80ml, w przeciwnym razie nie ma szans żeby się doparzyła.

@ciastek pytałeś czy będzie różnica w espresso.
    Nivona nie zrobi espresso, podobnie jak każdy automat. Sage zrobi. Automaty nie uzyskują ciśnienia tak jak ekspres kolbowy, o drobnym zmieleniu też można zapomnieć.

W ogóle najlepiej wybić sobie z głowy espresso z automatów, to nigdy nie będzie miało body jak z kolby.

Sage to fajny sprzęt, ale osoba która go będzie użytkować, musi pamiętać że nie jest to automat do którego wrzuci kawę i wszystko wyjdzie cacy. Sytuację typu " kawa leci bardzo szybko, albo wcale nie leci" będą się zdarzać, jak to przy robieniu espresso.

Ja zawsze mam dystans w polecaniu kolby dla osób które użytkowały automat. Jako że udzielam się w grupie Konesso na fb, która jest dość duża, mogę wam powiedzieć że jest naprawdę bardzo dużo osób które kupiły kolbe i poddały się, bo ciągłe szukanie ustawień mielenia przy kolejnych kawach było zbyt frustrujące.

• Byłem przekonany, że Cube to coś pomiędzy automatem i kolbą, a to tylko automat w którym trzeba samemu wyrzucać ciastko 😂

• Byłem przekonany, że Cube to coś pomiędzy automatem i kolbą, a to tylko automat w którym trzeba samemu wyrzucać ciastko 😂

@ciastek nie do końca, jest tam sitko w tym kubku, jest prysznic. W dodatku nie ma jednostki zaparzajacej, więc odpada czyszczenie. Kawa moim zdaniem jest lepsza, porównując do zwykłego automatu, ale do espresso to tylko kolba. Moim zdaniem różnica jest duża. Jak byłem przy otwieraniu niejednego automatu, to szambem śmierdziało z okolic jednostki zaparzajacej, bo ludzie tego nie czyszczą. Tutaj higiena jest nieporównywalnie większa.

Osoba która poprosiła o polecenie ekspresu miała wcześniej automat. Jaką kawę robiła ta osoba z tego automatu?
    Nie wierze ze było to espresso, to mało popularny napój w Polsce, a już szczególnie wśród posiadaczy automatów.

• Tak jak mówisz, na pewno nie espresso 😃
    Mała czarna, czyli espresso w wykonaniu automatu

• Tak jak mówisz, na pewno nie espresso 😃

@ciastek napisał w Prosty w obsłudze ekspres za 2000-3000zł:

Tak jak mówisz, na pewno nie espresso 😃

Czyli tzw. ekspreso. Francuzi mówią na to Nespresso 🙂

• Pytanie jaka objętość miało to espresso.
    Jest wiele osób dla których espresso to kawa która ma 60-80g.

To które robimy z kolby ma 40g. Dla mnie np jest za małe. W tym przypadku to trzeba się zastanowić czy na pewno użytkownik będzie chciał obsługiwać kolbę i robić kawę która jest tak mała.

Nie dyskwalifikowałbym automatu, po prostu widzę to tak :

Chce pić prawdziwe espresso i poświęcić więcej czasu na robienie kawy - biore Sage'a.
    Chce pić trochę większą kawę (80g) i zrobić ja szybko i bez problemów - zastanowiłbym się nad Cubem.

• Teściowie piją "wiekszą" małą czarna, rozwodnioną i im pasuje.

Ostatnio zrobiłem eksperyment i domieliłem jeszcze małą dawkę kawy, była już całkiem znośna, choć z espresso faktycznie ma to niewiele wspólnego..

Najważniejsze że Im pasuje, wiec nie wnikam w resztę ;]

Sugerowane posty

• Ekspres z AliExpress

Porady zakupowe zakupy aliexpress
    11
    0 Głosy
    11 Posty
    390 Wyświetlenia
    S
    Samochody elektryczne i sprzęt kawowy to bez wątpienia inne światy. Natomiast widzę pewne podobieństwa pomiędzy WPM a chińską firmą Midea. Midea produkuje mikrofalówki, klimatyzatory i inne sprzęty dla wielu innych marek. Takie firmy często zaczynają jako podwykonawcy. Produkując dla innych marek poznają oczekiwania, wymagania, dostosowują procesy itd. A z czasem wchodzą pod własną marką. Podobnie zaczyna działać WPM. Na razie ich ekspresy kolbowe z ich fabryki sprzedawane są pod markami takimi jak np. Graef a ostatnio Loewe. Loewe Aura Pure to WPM KD-310. Marka WPM na razie nie jest popularna, ale już teraz ma kilka ciekawych sprzętów. Oprócz młynka o którym wspomniał @Heniutek mają też wolnostojące spieniacze do mleka. [image: 1743497281733-spieniacze-wpm.png]
  • 2 Głosy
    1 Posty
    172 Wyświetlenia
    Nikt jeszcze nie odpowiedział
  • Ekspres kolbowy do 12k złotych

Porady zakupowe bezzera lelit bianca
    4
    0 Głosy
    4 Posty
    128 Wyświetlenia
    S
    @korea83 napisał w Ekspres kolbowy do 12k złotych: Bezzera ogólnie robi lepsze wrażenie. Obudowa Bezzery jest lepiej spasowana, sam ekspres też jest większy. Bezzera ma też dotykowy ekran - komputerek. Wyświetla on również wskazania obu manometrów. W Biance jest klasyczny manometr i mniej efektowny sterownik. Bezerra może robić nowocześniejsze wrażenie. Bianka z kolei, ze swoimi drewnianymi wstawkami, bardziej klasyczne. Inne są też bojlery - stalowe w Biance, mosiężne w Bezzerze. Jest jeszcze kilka innych, mniejszych różnic. Jest też sporo podobieństw. Sytuacja jest trochę podobna do tej z komputerami, gdzie dostawcy dostarczają podzespoły dla wielu producentów. W obu ekspresach dostawca elektroniki jest ten sam dla obu producentów - Gicar. Podobnie na przykład silnik pompy - RPM SpA itd. Trzy lata temu przed kupnem obecnego ekspresu rozważałem też Bezzerę TOP w wersji DE. Ale się finalnie nie zdecydowałem...