Przejdź do treści

New Mazzer Mini G - kolejna propozycja od Mazzera

Młynki
7 3 210
  • Mazzer Mini G to kolejna wersja odświeżonego młynka Mazzer Mini. Jest to wersja wyposażona dodatkowo w automatyke wagową działającą z dokładnością do 0,1g. Młynek może mielić zarówno do kubeczka jak i prosto do kolby.
    1000005801.jpg
    Młynek będzie wyposażony w system eliminujący wpływ drgań na dokładność wagi.
    1000005800.jpg
    Młynek będzie wyposażony w żarna 233M 64mm lub opcjonalnie drugi wariant żaren, zoptymalizowany pod słodkie espresso.

Zdjęcia producenta.

New Mazzer Mini G - dane techncizne

• Moc: 350 W
    • Bezstopniowa mikrometryczna regulacja grubości mielenia
    • Żarna: 64mm 233M (lub k202D)
    • Prędkość obrotowa: 1400 obr/min (50 Hz) - 1600 obr/min (60Hz)
    • Obudowa: odlew aluminium
    • Hopper: 600 g (wersja gastronomiczna) / 280 g (wersja domowa) / 280g (opcja) 1200g (opcja)
    • Waga 8.5 kg
  • Wiadomo jaką bedzie miał retencję? Zastanawiam się czy można go traktować jako single dose

• Sądząc po konstrukcji retencja nie będzie zerowa. Więc jako SD nie bardzo go widzę.

• Słodkie espresso 🙂

Ciekawe ile w tym prawdy, a ile marketingu.

• Chodzi chyba przede wszystkim o akcent na nuty słodkie zamiast owocowych. Testując różne młynki zauważyłem, że jedne podkreślają nuty owocowe a inne słodkie właśnie.

• Młynek jest juz dostępny w sprzedaży - cena 850Euro już z wysyłką:

Znane są też bardziej szczegółowe dane techniczne - dopisałem do pierwszego postu.

• Na pierwotnych zdjęciach ten panel sterujący się całkowicie zmienił. Nie ma tam fizycznych przycisków, tylko teraz całkowicie dotykowy panel.

Niżej uzupełnili o ciekawe fakty, retencja młynka wynosi 8g. Nie rekomendują spryskiwania żaren wodą, ponieważ grozi to zalepieniem żaren, zakleszczeniem i utlenianiem żaren. Dość ciekawe ostrzeżenie. 🙂

Prezentuje się świetnie na nowych zdjęciach:

image.png

Sugerowane posty

• Lelit William PL72 - recenzja młynka on demand

Młynki recenzja lelit lelit william młynek od
    4
    0 Głosy
    4 Posty
    216 Wyświetlenia
    S
    W praktyce młynek "daje radę", dlatego też trzymałem go tak długo. Jest szybki i dość cichy. Regulacje można ogarnąć-ważne, żeby nie trzymać się kurczowo czasu mielenia. Procedura jest następująca: Ustawiamy specjalnie za długi czas mielenia, tak, żeby kawy mielić celowo za dużo. Sypiemy kawę do sitka, wyrównujemy równo z górną krawędzią, nadmiar kawy usuwamy. Parzymy kawę i sprawdzamy rezultaty -w zależności od potrzeb zmniejszamy/zwiększamy grubość mielenia. Gdy już mamy ustawioną grubość mielenia wyliczamy jego czas. Ważymy dozę przed i po usunięciu nadmiaru kawy, proporcjonalnie korygujemy czas. Jeśli się ogarnie regulacje Williama to już żaden młynek nigdy nie będzie nam straszny Retencja jest podobna lub mniejsza do innych podobnych młynków. Tak już młynki on demand mają Natomiast to czego nie przeskoczymy to dostęp do żaren. Jest to słaby punkt młynka i trzeba się nastawić na czyszczenie proszkiem zamiast rozbierania. Konfrontując na koniec wszystko powyższe z ceną młynka oceniam w skali szkolonej sprzęt na 4. Za około 2000zł nie ma w tej chwili innego młynka OD z żarnami tej wielkości. Na pewno młynkowi nie przysłużył się brak "bazy wiedzy". Mało jest informacji o młynku. Jako ciekawostkę podam, że jeśli zapytamy google o William PL72 cons to jako odpowiedź dostaniemy fragment mojego postu z innego forum [image: 1746025572995-screenshot-2025-04-30-170523.png]
  • Nowa wersja Mazzer Mini - ciekawa propozycja wśród młynków on demand

Młynki mazzer
    6
    0 Głosy
    6 Posty
    190 Wyświetlenia
    S
    @pawel890 napisał w Nowa wersja Mazzer Mini - ciekawa propozycja wśród młynków on demand: Philos do końca do mnie nie przemawia Do mnie też. Nie przekonuje regulacja grubości z tyłu młynka. Natomiast sama koncepcja "maszynki do miesą" a więc - poziomo silnik, przekładnia wpychająca ziarna do pionowych żaren jak najbardziej na plus.
  • Mazzer Omega X soft - krótka recenzja

Przeniesiony Młynki recenzja mazzer
    4
    1 Głosy
    4 Posty
    160 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    @pawel890 jeśli chodzi o elektrostatyka to jest znikoma. Z doświadczenia najmniejsza występuje chyba w mlynkach Timemore. Ale tak naprawdę wystarczy 1 kropla wody na ziarna żeby wyeliminować ten problem i ten myk stosuje od dawna