Przejdź do treści

Wpływ kofeiny na sen

Kawowa poradnia
18 9 468
  • Ja po piwku śpię jak "zabity" i się raczej wysypiam.
    Właśnie wypiłem kawę z godzinę temu może półtorej i drzemka w dziwnej pozycji przed TV ogłupiaczem się odbyła piękna xD

• Może i zasypiasz wcześniej po piwku, ale jakość snu jest niska i potrzebujesz więcej czasu, żeby się zregenerować niż normalnie. Niska jakość snu wynika z wielu parametrów, zmiennego: tętna, częstotliwości oddychania - czyli stresu. Przebudzenia senne itp.

• Od dwóch lat śpię z Fenixem 7 na ręce. Alko dramatycznie niszczy jakość snu. Tętno staje się wysokie więc to jest tylko iluzoryczny odpoczynek.

• Swoją drogą tak się zastanawiam na ile te zegarki są dokładnie. Gdzieś czytałem że robili testy i różnica w odczytach była spora pomiędzy różnymi modelami.
    Największe nieścisłości podobno są w określaniu faz snu (długości oraz ilości)

• Fazy fazami. Ja patrzę na tętno i jego zmienność, wyrażaną w milisekundach. Te dwie rzeczy mówią mi najdokładniej, czy sen był spokojny i regeracyjny czy nadmiernie aktywny, jakbym co najmniej chodził śpiąc. Po alko właśnie tętno rośnie.
    Wykres zmienności tętna czasami z wyprzedzeniem jest w stanie powiedzieć mi, czy nie zbliża się jakaś choroba.

• Mnie kofeina stawia na nogi, nie mogę pić kawy bezpośrednio przed snem. Dlatego też kiedyś ostatnią kawę starałem się pić przed 18:00, teraz celuje w 16:00-16:30.

• Niby nie czuję żeby kofeina miała na mnie jakiś szczególny wpływ, ale to pewnie dlatego, że cały czas utrzymuję ją na odpowiednim, wysokim poziomie 😉

Niemniej ostatnią kawę piję najpóźniej o 16 i jest to doppio. Przelewów już unikam o tej godzinie. Wolę dmuchać na zimne bo też mam czasami problemy ze snem.

Gdzieś kiedyś czytałem, że kofeina zaczyna działać po godzinie, najmocniej działa po 4 godzinach, a to działanie potrafi się utrzymywać aż do 8 godzin.

nie chcąc wpaść w nałóg kiedyś postanowiłem pić 2 espresso dziennie, raz rano, raz po południu, najpóźniej do 17, ale robię też odstępy 30min po posiłku żeby jednak wartości odżywcze się wchłonęły

na sen nie narzekam 🙂

@korea83 napisał w Wpływ kofeiny na sen:

kofeina zaczyna działać po godzinie

w jelita wchodzi dużo szybciej 😅

• U mnie jakoś rano bardziej przyjął się przelew. Może dlatego że o 5 rano jestem w stanie zrobić go po cichu 🙂

• jeśli wypiję kawę po 16, to często mam problem z zaśnięciem lub mój sen jest płytszy. Czasem wydaje się, że kawa nie działa, ale organizm i tak odczuwa jej wpływ. Teraz staram się pić ostatnią kawę najpóźniej o 15. Zauważyłem wtedy lepszą jakość snu. Zgadzam się, że inne czynniki też mają znaczenie, np. korzystanie z telefonu wieczorem.

• Jak nie ćwiczę a wypiję espresso o 19, to ciężko mi zasnąć, słabiej śpię. Jak ćwiczę, to się jak zabity 🤣

Sugerowane posty

• Kawa na zimę?

Kawowa poradnia
    9
    0 Głosy
    9 Posty
    82 Wyświetlenia
    korea83K
    Generalnie kalendarze pomyślane są (raczej) pod filtry, ale można dostać i pod espresso (19 grams mają taki w ofercie). Ja biorę tylko pod filtry bo esko to raczej kasa w błoto Jak mam 30g to raz V60, raz płaskie dno i jest fajnie
  • 5 porad na początek przygody z espresso

Kawowa poradnia espresso poradnik porady
    1
    0 Głosy
    1 Posty
    82 Wyświetlenia
    Nikt jeszcze nie odpowiedział
  • Kawa na wyjeździe

Kawowa poradnia
    8
    0 Głosy
    8 Posty
    211 Wyświetlenia
    K
    Ja to zawsze jak gdzieś jadę, to głównie allinclu. Wtedy sobie zawsze spróbuję takiej kawy hotelowej, która czasem potrafi zaskoczyć (na Zanzibarze mieli nadzwyczaj ciekawą kawę). Z reguły niestety, kawa nie smakuje za dobrze i zaczynam chodzić po lokalnych kawiarniach. Tak szczerze powiem, że żadna nie smakuje tak przyjemnie jak ta, którą sam sobie zrobisz. Co najwyżej może być podobna.