Utrzymanie ekspresu w czystości
-
no dobra, a napiszcie mi proszę jak czyścicie swoje ekspresy?
-
@bilongo napisał w Espresso tips & tricks - co byście chieli wiedzieć dzień po zakupie ekspresu:
Do czyszczenia ekspresów polecam dedykowany środek - Weiman Stainless Steel w sprayu.
-
@bilongo napisał w Espresso tips & tricks - co byście chieli wiedzieć dzień po zakupie ekspresu:
Do czyszczenia ekspresów polecam dedykowany środek - Weiman Stainless Steel w sprayu.
@skansen napisał w Espresso tips & tricks - co byście chieli wiedzieć dzień po zakupie ekspresu:
ja wiem, mam do czyszczenia portafilter, ale pytam czy jeszcze jakoś szczególnie czyszczycie, odkamieniacie może, jakieś inne rzeczy ?:)
-
@skansen napisał w Espresso tips & tricks - co byście chieli wiedzieć dzień po zakupie ekspresu:
ja wiem, mam do czyszczenia portafilter, ale pytam czy jeszcze jakoś szczególnie czyszczycie, odkamieniacie może, jakieś inne rzeczy ?:)
Środkiem Weiman czyszczę tylko obudowę.
Do backflushu używam Cafizy.
Do odkamieniania środek zalecany przez producenta - Puly.
Sitka kąpie czasem w roztworze Cafizy.
Samego portafiltra nie czyszczę chemią, tylko szmatką z wodą. Czasami pomaga zostawienie wilgotnej szmatki na brudnej powierzchni. Czyszcząc portafiltr trzeba uważać żeby nie uszkodzić drewnianych rączek jeśli są takowe... -
no ale to właśnie zaleca się odkamienianie ekspresu czy nie bo różne są szkoły? i co jaki czas to robić?
-
@bilongo napisał w Utrzymanie ekspresu w czystości:
no ale to właśnie zaleca się odkamienianie ekspresu czy nie bo różne są szkoły? i co jaki czas to robić?
Jeśli leje się super miękką wodę to rzeczywiście można by nie odkamieniać ekspresu prawie w ogóle. Stąd bierze się "szkoła nieodkamieniania".
Druga szkoła zakłada cykliczne odkamienianie ekspresu, nawet raz w miesiącu.
U siebie stosuje wodę filtrowaną (BWT Bestmax Premium), kontroluje okresowo skuteczność filtracji. Mimo to co +/- rok odkamieniam ekspres zgodnie z zaleceniami producenta. Uważam, że to rozsądny kompromis między dwoma szkołami.
Nim zamontowałem filtr stosowałem dzbanki filtrujące Brita.
Instrukcje osłabienia dla Lelita można znaleźć na YouTube Lelit Insider.
-
Woda zawsze ma tendencje do tworzenia albo korozji, albo kamienia kotłowego. Korozja jest niepożądana, stąd nawet bardzo dobra woda po jakimś czasie trochę kamienia nam zrobi. Moim zdaniem raz w roku dla świętego spokoju warto odkamienić wtedy.
Do backflusha i czyszczenia sitek używałem cafizy. Do moccamastera używam takiego dedykowanego środka do czyszczenia tego ekspresu (co 6msc)
-
Polecam podróbę espazoli z aliexpress - super czyści prysznic grupy jako taki codzienny „rytuał”
-
P pawel890 odniósł się do tego tematu dnia