Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Kawowa poradnia
  3. Latte Art

Latte Art

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Kawowa poradnia
3 Posty 3 Uczestników 108 Wyświetlenia 1 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • SemtexS Niedostępny
    SemtexS Niedostępny
    Semtex
    napisał ostatnio edytowany przez Semtex
    #1

    Czołem!

    Nie znalazłem na tym forum wpisów traktujących o latte art, czy szerzej: technice spieniania i uzyskiwania właściwej tekstury mleka, chwytów i samego operowania dzbankiem, porad dotyczących sposobów na stworzenie poszczególnych wzorów etc. Może znajdą się chętne osoby do podyskutowania na ten, według mnie wciągający, temat.

    Na wstępie, żeby czymś przydatnym ten wątek rozpocząć, zamieszczam... instrukcję o nazwie: Fundamentals for Latte Art, znalezioną pewnego wieczoru w Internecie na reddit'ie. W mojej skromnej opinii jest to jeden z najlepszych i najbardziej wartościowych wpisów jakie kiedykolwiek czytałem na temat latte art.

    Link Preview Image

    favicon

    (www.reddit.com)

    Poza masą informacji i naprawdę dobrych tipów, w samym tekście znajdują się odnośniki do wielu innych bardzo dobrych treści dotyczących malunków na kawie i techniki spieniania mleka przy użyciu dyszy parowej.

    Polecam serdecznie i zachęcam do dyskusji 😊

    Ekspres: Profitec Pro 700 Drive
    Młynek: DF64 Gen2

    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • ciastekC Niedostępny
      ciastekC Niedostępny
      ciastek
      napisał ostatnio edytowany przez ciastek
      #2

      Słyszałem o 3 technikach spieniania przy użyciu dyszy w ekspresie:

      • jeśli mamy więcej niż jeden otwór w końcówce dyszy to umieszczamy ją tuż pod powierzchnią na środku i przez cały czas trzymamy nieruchomo względem poziomu mleka
      • najpierw spieniamy gwałtownie (dysza nieco wyżej), żeby szybko uzyskać dużo piany, którą później wygładzamy lekko podnosząc dzbanek i wprawiając mleko w wir układając dysze pod kątem niedaleko ścianki
      • jak wyżej, bez etapu wstępnego napowietrzania

      Możemy jednak obserwować pewne problemy, jeśli spieniamy:

      • napoje roślinne, zwłaszcza o niższej zawartości tłuszczu i białka
      • mniejsze ilości, do 80-100ml, zwłaszcza w standardowych dzbankach

      Dzbanek najlepiej wziąć dedykowany pod ilość jaką będziemy najczęściej spieniać, przy założeniu że poziom mleka po wlaniu musi być poniżej początku wylewki (ok 40% wysokości, choć to pewnie zależy od dzbanka).

      Przy mniejszych ilościach możemy się jeszcze posiłkować przechyleniem dzbanka.

      Tyle teorii ode mnie. W praktyce spieniam małe ilości napojów roślinnych, zwykle 60g Oatly Barista, więc z tym spienianiem wychodzi różnie.

      Bez gładkiej tekstury o ładnych wzorkach można zapomnieć, choć z drugiej strony nie ma co się poddawać, zwłaszcza że czasami śmieszne rzeczy można namalować nawet przypadkiem. Choćby jak ta cebula o której ostatnio wspomniałeś 😃

      Ekspres: Bianca V3, Picopresso
      Młyn: Lagom Casa 65CL, J-Ultra
      Wcześniej: MaraX, Fred

      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      👍
      1
      • pawel_kP Niedostępny
        pawel_kP Niedostępny
        pawel_k
        napisał ostatnio edytowany przez pawel_k
        #3

        Na początku września nagrywam Podcast z Kamilem Czarnikiem aktualnym Mistrzem Polski Latte Art (właściwie zdobył tytuł 3 razy: 2022, 2023 i 2025). Jeśli macie propozycje pytań do mistrza, prośby o wskazówki to proszę napiszcie tu.

        Występy z Mistrzostw Świata 2025 można znaleść na YT. Kamil zajął 13 miejsce (na 36 zawodników).

        🎙️ Włącz Podcast o Kawie
        -> linktr.ee/podcastokawie

        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        2
        Odpowiedz
        • Odpowiedz, zakładając nowy temat
        Zaloguj się, aby odpowiedzieć
        • Najpierw najstarsze
        • Najpierw najnowsze
        • Najwięcej głosów


        • Zaloguj się

        • Nie masz konta? Zarejestruj się

        • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
        • Pierwszy post
          Ostatni post
        0
        • Kategorie
        • Jak zacząć z kawą
        • Poradnik espresso
        • Pierwszy młynek do kawy
        • Woda do kawy
        • Popularne
        • Ostatnie
        • Tagi
        • Użytkownicy
        • Grupy