Compak Fino - konkurencja dla Niche?
-
Hiszpański producent Compak szykuje się do seryjnej produkcji młynka Fino. Specyfikacja jest zbliżona do Niche - młynek Single Dose z żarnami stożkowatymi 61mm obracających się z niską prędkością 260obrotów na minutę. Młynek w jednym z wariantów ma nawet podobną do Niche klapkę na ziarna. Co ciekawe ma być dostępna również wersja z wagą. Cena, jak często z maszynami tego producenta też powinna być konkurencyjna i wynosić około 3000zł.
Jak Wam się podoba ?
-
Zapowiada się fajny młyn.
Szkoda że tak późno, na targach pokazywany był już bodajże w 2023 roku, ktoś im produkuje te żarna? -
Zapowiada się fajny młyn.
Szkoda że tak późno, na targach pokazywany był już bodajże w 2023 roku, ktoś im produkuje te żarna? -
Ciekawe. Wygląda bardzo przyzwoicie. Zdecydowanie bardziej solidnie jak niche.
Trochę zabawne, że widzimy jedną z niewielu sytuacji kiedy to Europejczycy kopiują Chińczyków
-
Młynek wygląda naprawdę solidnie, bardzo ciekawa alternatywa na rynku single dose.
Podoba mi się ten design i detale widać, że mocno przyłożyli się do tego młynka. Firma chyba słynie głównie z komercyjnych młynków, nigdy nie widziałem ich produktów w popularnych sklepach. -
Ciekawe. Wygląda bardzo przyzwoicie. Zdecydowanie bardziej solidnie jak niche.
Trochę zabawne, że widzimy jedną z niewielu sytuacji kiedy to Europejczycy kopiują Chińczyków
@Belusar , projekt jak i nazwa młyna to chyba zasługa Pana Martina Nicholson'a, z twarzy wygląda na Brytola :]
Czemu chiński?
Czy chodziło o inspirację Compaka chińskimi produktami? 🦧
-
@Belusar , projekt jak i nazwa młyna to chyba zasługa Pana Martina Nicholson'a, z twarzy wygląda na Brytola :]
Czemu chiński?
Czy chodziło o inspirację Compaka chińskimi produktami? 🦧
@Heniutek Nie miałem pojęcia, że projektant młynka jest Europejczykiem. Mea culpa, założyłem, że skoro Niche jest produkowany w Chinach to najprawdopodobniej jest chińskim projektem (najprawdopodobniej podzleconym przez firmę z UK).
-
@Heniutek Nie miałem pojęcia, że projektant młynka jest Europejczykiem. Mea culpa, założyłem, że skoro Niche jest produkowany w Chinach to najprawdopodobniej jest chińskim projektem (najprawdopodobniej podzleconym przez firmę z UK).
@Belusar myślałem, że może posiadasz jakaś tajemną wiedzę mi nieznaną, w stylu: że wzorował się na jakimś projekcie.
Chyba był/jest dosyć nowatorski w sumie i SD.
Ten Compak z wyglądu średnio mi się jednak podoba.
Klonów chińczyków już jest tyle na Ali, że chyba sami siebie "kopiują"

-
I to jest młynek. Miałem okazję widzieć Niche w akcji i mimo niskich obrotów mielenie szło naprawdę sprawnie. Ciekawe jak wypadnie porównaniu tych 2 młynków

-
Mała aktualizacja: producent podał, że młynek będzie miał żarna stożkowe 63mm, pełen zakres grubości mielenia-do wszystkich metod, demontowalny (na magnesie) wylot przemiału.
Wkrótce mają się pojawić bardziej szczegółowe informacje. Nie bardzo rozumiem na co oni czekają.
-
może nie mają jeszcze certyfikacji CE albo dostosowują proces produkcyjny pod masówkę
-
Może rzeczywiście coś jeszcze dłubią przy konstrukcji. Ale marketingowo nie jest to dobra sytuacja, gdy potencjalni klienci nie mogą nic znaleźć. Podobnie jest z Mahlkönig X64 SD. Jest już oferowany w sklepach a na stronie producenta nic o nim nie ma...
Żyjemy w takich czasach, że klienci, nawet w relacjach B2B sami szukają informacji na temat produktu nim zapytają sprzedawcę. I tutaj czy Fino czy X64 wypadają słabo. Nie ma recenzji, nie ma nawet informacji na stronie.
A dla odmiany taki Navigator jest dokładnie opisany na stronie, są już recenzje, filmiki itp. Marketingowo wypada to lepiej, nawet jeśli recenzje nie zawierają samych zachwytów. -
Trochę info jest jak się pogrzebie.
Silnik 260rpm, aluminiowa obudowa, wstępnie jakiś sklep wystawił go w grudniu za 800$ ale usunął ze strony. Mlynek będzie miał 2 wersje z wbudowaną wagą lub bez.https://dailycoffeenews.com/wp-content/uploads/2025/05/fino.jpg

-
Czyli to co w pierwszym poście
Nie sądzę by ktoś kupił młynek na podstawie tych szczątkowych informacji.
W porównaniu do tego co już wiadomo o Navigatorze o którym nakręcono już nawet kilka recenzji to tyle co nic. A Navigatora pokazano później. -
Trochę racja, tylko ciekawe że zmieniły się żarna i silnik. Niemniej jednak fajny młynek, mnie najbardziej ciekawi jak działa ta waga o ile faktycznie tam jest.
Chyba najbardziej racjonalnie jest poczekać na oficjalne dane i uspokoić swoje konsumpcjonistyczne żądze

-
na zdjęciu nie widać w ogóle uchwytu na kolbę, a metalowa podstawka pod kubek jest na tyle gruba że tam musieli włożyć wagę
-
Znana jest już pełna specyfikacja. Młynek będzie miał silnik prądu stałego (tak jak Niche).
Fino i Fino Scale - najważniejsze funkcjonalności:
- Silnik prądu stałego z przekładnią
- Bezstopniowa regulacja mikrometryczna
- Pierścień do manualnej kalibracji
- System antystatyczny
- Pojemnik 65g na mielonkę
- Wyłącznik bezpieczeństwa
- Wbudowana waga z wyświetlaczem TFT (wersja Scale)
Młynki Fino i Fino Scale - dane techniczne
- Moc silnika: 280 W
- Prędkość obrotowa (stała): 270 obr./ min.
- Prędkość mielenia: 1,0(espresso)
- Żarna: 63 mm stożkowe
- Masa: 7 kg
- Fino - wymiary maks. (szerokość/głębokość/wysokość): 405mm/165mm/240mm
- Fino Scale - wymiary maks. (szerokość/głębokość/wysokość): 423mm/165mm/240mm
Źródło: Strona producenta
A jak się Wam podoba ten młynek?
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się