Przejdź do treści

Compak Fino - konkurencja dla Niche?

Młynki
17 6 406
  • Hiszpański producent Compak szykuje się do seryjnej produkcji młynka Fino. Specyfikacja jest zbliżona do Niche - młynek Single Dose z żarnami stożkowatymi 61mm obracających się z niską prędkością 260obrotów na minutę. Młynek w jednym z wariantów ma nawet podobną do Niche klapkę na ziarna. Co ciekawe ma być dostępna również wersja z wagą. Cena, jak często z maszynami tego producenta też powinna być konkurencyjna i wynosić około 3000zł.

Jak Wam się podoba ?

• Zapowiada się fajny młyn.
    Szkoda że tak późno, na targach pokazywany był już bodajże w 2023 roku, ktoś im produkuje te żarna?

• Zapowiada się fajny młyn.
    Szkoda że tak późno, na targach pokazywany był już bodajże w 2023 roku, ktoś im produkuje te żarna?

@Heniutek napisał w Compak Fino - konkurencja dla Niche?:

ktoś im produkuje te żarna?

Z tego co wiem produkują sami.

• Ciekawe. Wygląda bardzo przyzwoicie. Zdecydowanie bardziej solidnie jak niche.
    Trochę zabawne, że widzimy jedną z niewielu sytuacji kiedy to Europejczycy kopiują Chińczyków 😛

• Młynek wygląda naprawdę solidnie, bardzo ciekawa alternatywa na rynku single dose.
    Podoba mi się ten design i detale widać, że mocno przyłożyli się do tego młynka. Firma chyba słynie głównie z komercyjnych młynków, nigdy nie widziałem ich produktów w popularnych sklepach.

• Ciekawe. Wygląda bardzo przyzwoicie. Zdecydowanie bardziej solidnie jak niche.
    Trochę zabawne, że widzimy jedną z niewielu sytuacji kiedy to Europejczycy kopiują Chińczyków 😛

@Belusar , projekt jak i nazwa młyna to chyba zasługa Pana Martina Nicholson'a, z twarzy wygląda na Brytola :]

Czemu chiński?

Czy chodziło o inspirację Compaka chińskimi produktami? 🦧

• @Belusar , projekt jak i nazwa młyna to chyba zasługa Pana Martina Nicholson'a, z twarzy wygląda na Brytola :]

Czemu chiński?

Czy chodziło o inspirację Compaka chińskimi produktami? 🦧

@Heniutek Nie miałem pojęcia, że projektant młynka jest Europejczykiem. Mea culpa, założyłem, że skoro Niche jest produkowany w Chinach to najprawdopodobniej jest chińskim projektem (najprawdopodobniej podzleconym przez firmę z UK).

• @Heniutek Nie miałem pojęcia, że projektant młynka jest Europejczykiem. Mea culpa, założyłem, że skoro Niche jest produkowany w Chinach to najprawdopodobniej jest chińskim projektem (najprawdopodobniej podzleconym przez firmę z UK).

@Belusar myślałem, że może posiadasz jakaś tajemną wiedzę mi nieznaną, w stylu: że wzorował się na jakimś projekcie.

Chyba był/jest dosyć nowatorski w sumie i SD.

Ten Compak z wyglądu średnio mi się jednak podoba.

Klonów chińczyków już jest tyle na Ali, że chyba sami siebie "kopiują" 🤣

• I to jest młynek. Miałem okazję widzieć Niche w akcji i mimo niskich obrotów mielenie szło naprawdę sprawnie. Ciekawe jak wypadnie porównaniu tych 2 młynków 🙂

• Mała aktualizacja: producent podał, że młynek będzie miał żarna stożkowe 63mm, pełen zakres grubości mielenia-do wszystkich metod, demontowalny (na magnesie) wylot przemiału.

Wkrótce mają się pojawić bardziej szczegółowe informacje. Nie bardzo rozumiem na co oni czekają.

• może nie mają jeszcze certyfikacji CE albo dostosowują proces produkcyjny pod masówkę

• Może rzeczywiście coś jeszcze dłubią przy konstrukcji. Ale marketingowo nie jest to dobra sytuacja, gdy potencjalni klienci nie mogą nic znaleźć. Podobnie jest z Mahlkönig X64 SD. Jest już oferowany w sklepach a na stronie producenta nic o nim nie ma...
    Żyjemy w takich czasach, że klienci, nawet w relacjach B2B sami szukają informacji na temat produktu nim zapytają sprzedawcę. I tutaj czy Fino czy X64 wypadają słabo. Nie ma recenzji, nie ma nawet informacji na stronie.
    A dla odmiany taki Navigator jest dokładnie opisany na stronie, są już recenzje, filmiki itp. Marketingowo wypada to lepiej, nawet jeśli recenzje nie zawierają samych zachwytów.

• Trochę info jest jak się pogrzebie. 🙂 Silnik 260rpm, aluminiowa obudowa, wstępnie jakiś sklep wystawił go w grudniu za 800$ ale usunął ze strony. Mlynek będzie miał 2 wersje z wbudowaną wagą lub bez.

https://dailycoffeenews.com/wp-content/uploads/2025/05/fino.jpg
    image.jpeg

• Czyli to co w pierwszym poście 🙂 Nie sądzę by ktoś kupił młynek na podstawie tych szczątkowych informacji.
    W porównaniu do tego co już wiadomo o Navigatorze o którym nakręcono już nawet kilka recenzji to tyle co nic. A Navigatora pokazano później.

• Trochę racja, tylko ciekawe że zmieniły się żarna i silnik. Niemniej jednak fajny młynek, mnie najbardziej ciekawi jak działa ta waga o ile faktycznie tam jest.

Chyba najbardziej racjonalnie jest poczekać na oficjalne dane i uspokoić swoje konsumpcjonistyczne żądze 😂

• na zdjęciu nie widać w ogóle uchwytu na kolbę, a metalowa podstawka pod kubek jest na tyle gruba że tam musieli włożyć wagę

• Znana jest już pełna specyfikacja. Młynek będzie miał silnik prądu stałego (tak jak Niche).

Fino i Fino Scale - najważniejsze funkcjonalności:

• Silnik prądu stałego z przekładnią
    • Bezstopniowa regulacja mikrometryczna
    • Pierścień do manualnej kalibracji
    • System antystatyczny
    • Pojemnik 65g na mielonkę
    • Wyłącznik bezpieczeństwa
    • Wbudowana waga z wyświetlaczem TFT (wersja Scale)

Młynki Fino i Fino Scale - dane techniczne

• Moc silnika: 280 W
    • Prędkość obrotowa (stała): 270 obr./ min.
    • Prędkość mielenia: 1,0(espresso)
    • Żarna: 63 mm stożkowe
    • Masa: 7 kg
    • Fino - wymiary maks. (szerokość/głębokość/wysokość): 405mm/165mm/240mm
    • Fino Scale - wymiary maks. (szerokość/głębokość/wysokość): 423mm/165mm/240mm

Źródło: Strona producenta

A jak się Wam podoba ten młynek?

Sugerowane posty