Przejdź do treści

Profilować, czy nie profilować? Oto jest pytanie

Kawowa poradnia
3 2 17
  • Od pewnego czasu pijany z żoną głównie różnego rodzaju kawy przelewowe a espresso znacznie mniej. Od czasu do czasu nachodzi mnie jednak ochota na intensywny napar i wówczas uruchamiam Biankę. Doszedłem z nią jednak jakiś czas temu do momentu, w którym używałem chyba wszystkich możliwych funkcji jakie ta maszyna daje.

Aż w pewnym momencie postanowiłem sprzęt zresetować do nastaw fabrycznych i teraz nawet nie sięgam za bardzo po wiosło, choć przyznam szczerze, że czasem się przydaje.

Wiosła używam teraz do "ratowania shotów". Jeśli kawa płynie zbyt wolno lub szybko to wykonuje jednorazową korektę....

A Wy w którym punkcie jesteście ?

• Wielokrotnie szukałem dokładnych informacji o profilowaniu, bo podoba mi się sama idea, jak i wiosłowanie. Problemem jest jednak to, że ciężko się doszukać konkretów.

Ostatnio sporo o tym czytałem, a jakieś 2-3 tygodnie temu pojawił się obszerny artykuł u niszowego producenta ekspresów. Efektem jest całkiem sporo notatek, które mają się przełożyć na kompendium profilowania, ale jeszcze nie jest gotowe. Brakuje mi części mówiącej o tym, jak dokładnie w danym czasie profilowanie zmienia smaki, poza ogólnikami pokroju im dalej w łaś tym więcej goryczy. Cierpliwości 😃

• Czekamy więc na wnioski 🙂

Sugerowane posty

• Kawa na zimę?

Kawowa poradnia
    11
    0 Głosy
    11 Posty
    190 Wyświetlenia
    ciastekC
    Przypomniałeś mi tym rumem, że kiedyś kupiłem ziarno z silnym aromatem szampana. Takie to na sylwestra można otworzyć
  • Ekspres przelewowy z młynkiem?

Kawowa poradnia
    12
    0 Głosy
    12 Posty
    332 Wyświetlenia
    B
    Mam Melitta Aromafresh II Gdybyś miał konkretne pytania to uderz do mnie Większość pitych przeze mnie kaw to shoty, ale sporadycznie nachodzi mnie ochota na kawę przelewową. Jeśli nie mam czasu/ chcę zrobić jej więcej jak v60 to korzystam z tego ekspresu.
  • "Dziwne" działanie ekspresu...

Kawowa poradnia
    48
    0 Głosy
    48 Posty
    1k Wyświetlenia
    K
    U mnie mini Gaggia do złożenia zaczęła się już powoli biodegradować 🤪