Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Kawowa poradnia
  3. Określanie jakości przemiału

Określanie jakości przemiału

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Kawowa poradnia
10 Posty 5 Uczestników 185 Wyświetlenia 1 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • ciastekC Niedostępny
    ciastekC Niedostępny
    ciastek
    napisał ostatnio edytowany przez

Zbieram się do napisania recenzji Freda, który trafił w moje ręce lata temu razem z Marą, która ustąpiła miejsca Biance kilka miesięcy temu. Zestawienie co najmniej niecodzienne, rodzące pytania. Chcąc być fair wobec niego zastanawiam się jakie tak właściwie są wiarygodne metody określenia jakości przemiału.

Porównanie wyczuwalnej ziarnistości z cukrem czy mąką może nie być dość precyzyjne choć daje jakieś wyobrażenie. Problem pojawia się jednak przy określeniu równości przemiału, która może być wątpliwa w jego przypadku. Trochę pyli, ale potrafi przygotować ziarno pod bardzo smaczne espresso.

Jak wy byście podeszli do tematu? Zrobili zdjęcia z miarką dla porównania? Wyodrębnili z przemiału większe cząsteczki i pył? A może mierzyli pod mikroskopem?

Ekspres: Bianca V3, Picopresso
    Młyn: Lagom Casa 65CL, J-Ultra
    Wcześniej: MaraX, Fred

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • yendrzeiY Niedostępny
      yendrzeiY Niedostępny
      yendrzei

Można kupić takie urządzenie https://digitizefluid.com/en-at/products/omni?variant=43821208436963

lub zestaw sit laboratoryjnych, przesiewasz i mierzysz poszczególne frakcje. Z takich gotowych, typowo do kawy jest Kruve.

0
      • pawel890P Niedostępny
        pawel890P Niedostępny
        pawel890
        Admin
        napisał ostatnio edytowany przez pawel890

Z takich nieprofesjonalnych szybkich testów, wysyp przemiał na białą kartkę papieru, postaraj się jakoś sensownie rozłożyć i zbadaj pod zoomem przemiał, czy faktycznie jest taki nierówny, jak wiele pyłu możesz ocenić.

W przeciwnym wypadku właśnie Kruve, widziałem też na aliexpres takie sitka/miarki do badania różnej wielkości przemiału w micronach... tylko coś nie mogę tego znaleźć.

Widzę, coś takiego jeszcze: https://pl.aliexpress.com/item/1005005874035316.html
        Nie wiem czy to dokładnie sprawdzi jakość.

Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
        Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1

Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

0
        • HeniutekH Niedostępny
          HeniutekH Niedostępny
          Heniutek
          napisał ostatnio edytowany przez Heniutek

Hej, są jakieś apki, była na blaszaki, ale pewnie potrzebny by był jakiś pseudo mikroskop.

Są też na androida,np :

Link Preview Image
          Coffee grind size analysis - Coffee grinder adjustment

Coffee grind size analysis on your smartphone

favicon

(www.coffeegrind.app)

Nie korzystałem, nie wiem co i jak.

W tej aplikacji na blaszaka, można chyba analizować dobrej jakości zdjęcia..

Link Preview Image
          An App to Measure your Coffee Grind Size Distribution

[Edit April 20 2021: Chris Satterlee generously developed install packages for both OS X here and Windows here ! His full GitHub repo is here. I'm very thankful for this help (it's not straightforward at all to do this).] [Edit April 25 2019: Please note this is not an iPhone or Android app, and I…

favicon

Coffee ad Astra (coffeeadastra.com)

2
          • ciastekC Niedostępny
            ciastekC Niedostępny
            ciastek
            napisał ostatnio edytowany przez ciastek

ooo, faktycznie, widziałem kiedyś tę aplikację mobilną Coffee Grind, ale zapomniałem o jej istnieniu 😁 do określenia skali potrzebna jest moneta, ciekawe tylko jakie waluty są wspierane 😅

ta na mac/PC trochę odstrasza bo równie dobrze może być legitna albo zawierać wirusa, by trzeba zweryfikować kod żeby nabrać pewności (nie żeby na telefony nie było wirusów, ale przez sklepy, zwłaszcza Apple, jest trudniej)

sitka brzmią prosto, wiarygodnie i rozsądnie, nie kosztują też majątku, więc do rozważenia

DiFluid możliwe że jest najbardziej precyzyjny przy tym, ale ciężko uzasadnić zakup rzędu 3-4k, żeby bardzo okazjonalnie popatrzeć sobie na wielkość cząsteczek kawy 😃 to raczej by się sprawdziło jakby pracować w fabryce młynków

0
            • Dawid4792D Niedostępny
              Dawid4792D Niedostępny
              Dawid4792
              Mod

Jakość młynka najlepiej określa ile produkuje pyłu, ale też tych grubych frakcji (te grubsze to chyba nawet większy problem). Pewnym problemem jest też to, że gdyby całkowicie odsiać pył, to kawa wcale nie smakuje lepiej (były takie testy robione). Młynek to najważniejsza rzecz, ale od zawsze uważam że powyżej pewnego pulapu (pewnie 3-4 tys zł) ciężko mówić o tym czy jest lepiej, bo zwyczajnie w testach w ciemno nikt tego nie wyczuje. Oczywiście, znam ludzi którzy kupili młynek za 10k i twierdzą że kawa jest smaczniejsza, ale to jest na zasadzie autosugestii.

Fred to jednak niższa półka, więc też ten przemiał nie jest może zły, ale też daleko mu do ideału.

Myślę że można też zrobić jakieś porównanie z jakimś lepszym młynkiem.

Ekspres : Nivona Cube
              Młynek : Timemore C3 ESP
              Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

1
              • ciastekC Niedostępny
                ciastekC Niedostępny
                ciastek

dobry trop!

jeśli dobrze pamiętam to nieduża ilość pyłu zwiększa body w espresso, ale z drugiej strony w np cold brew pył nie jest wcale pożądany

porównania niestety na razie nie mogę zrobić, Casa jest jeszcze w fazie produkcji

0
                • pawel890P Niedostępny
                  pawel890P Niedostępny
                  pawel890
                  Admin

Ta aplikacja Coffee Grind zrobiła na mnie spore wrażenie, przeprowadziłem jeden przykładowy test, ale ciężko ocenić czy to faktycznie ma sens, z tego co widziałem jest tam też baza młynków, sprawdziłem sobie pomiary innych użytkowników Leit Fred vs Lelit William, i przykładowo w tej skali przemiał obu młynków oscylował w granicy 200-600 micronów - i co to nam mówi o jakości? Nie wiem, może nie potrafię tego odczytywać. 🙂

0
                  • ciastekC Niedostępny
                    ciastekC Niedostępny
                    ciastek
                    napisał ostatnio edytowany przez ciastek

wczoraj zrobiłem 2 testy Fredem, więc to moje próby widziałeś 😃

nie jestem przekonany do wiarygodności, bo próbka musi być dość mała (pół grama, może mniej), przez co stosunek cząsteczek może znacznie odbiegać od faktycznego
                    przy przemiale testowym miałem wrażenie, że powstało dużo pyłu, ale w test wykazał coś innego przez co nie jestem przekonany do poprawności jego wyniku

do tego zasada działania opiera się na samodzielnym ustawianiu kontrastu, przy czym nie ma jasnych wytycznych co do idealnych warunków, są jakieś 3 zdjęcia pomocnicze, które mają nas nakierować na poprawne ustawienia, ale wg mnie łatwo o błąd w jedną czy w drugą stronę (za mały/za wysoki kontrast)

podejrzewam, że dużo bardziej wiarygodne byłoby odsiewanie tymi sitkami boomera, fizyki nie oszukasz, pogrupowany przemiał można zważyć i/lub zmierzyć objętość

0
                    • pawel890P Niedostępny
                      pawel890P Niedostępny
                      pawel890
                      Admin

To akurat zabawne, że to twoje pomiary Freda 😄
                      Ja mam może dość kontrowersyjne podejście do młynków, jestem zdania, że pewien pułap żaren daje dobre wyniki, a jest jeszcze tyle czynników, które mogą pójść nie tak, że fakt czy młynek zmieli 3-5% lepiej niż inny młynek, to akurat najmniejszy problem. Czasem ktoś uparcie może stosować złą recepturę i parametry parzenia i tutaj nawet najlepszy młynek nic nie poprawi. Natomiast sam młynek od pewnego pułapu to już głównie kwestie użyteczności, jak SD, ważenie, szybkość mielenia, cisza itp.

Chyba jak w każdym hobby, zachodzi efekt wąskiego gardła, cytując:
                      "urządzenie o najniższej sprawności, ogranicza i wyznacza potencjał dla całego systemu"

0
                      Odpowiedz
                      • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                      Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                      • Najpierw najstarsze
                      • Najpierw najnowsze
                      • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                      • Pierwszy post
                        Ostatni post
                      0
                      • Kategorie
                      • Jak zacząć z kawą
                      • Poradnik espresso
                      • Pierwszy młynek do kawy
                      • Woda do kawy
                      • Popularne
                      • Ostatnie
                      • Tagi
                      • Użytkownicy