Przejdź do treści

Mycie w zmywarce akcesoriów kawowych?

Kawowa poradnia
4 3 29
  • Część akcesoriów kawowych może być myta w zmywarce. Panująca tam temperatura jest niższa niż temperatura towarzyszącą ekstrakcji kawy. Właściwości chemiczne są zbliżone do panujących podczas czyszczenia cafizą. Jeśli zastosujemy żel to nie ma też ryzyka uszkodzenia mechanicznego delikatnych powłok.
    Oczywiście nikt o zdrowych zmysłach nie będzie wkładał do zmywarki tampera z drewnianą rączką.
    Ale sitka - czemu nie, jak najbardziej.
    Szklane naczynia, karafki - nie widzę przeszkód.
    Plastikowe dripery - jak wyżej. Melitta pozwala wprost na mycie karafki i uchwytu filtra w ten sposób.

A jak to u Was wygląda ? Mycie w ten sposób kawowe akcesoria?

• Byłbym ostrożny z myciem metali w zmywarce, bo mogą matowieć, choć to zależy od stopu oczywiście. U mnie koszyki i portafiltry lądują w pulycaffie.

• Kiedyś chciałem wstawić ekspres ale się nie zmieścił 🤪

• Spróbuj na myjni tunelowej. Jak weźmiesz program z woskowaniem to może od razu smarują grupę?

Sugerowane posty

• Kawa na zimę?

Kawowa poradnia
    9
    0 Głosy
    9 Posty
    82 Wyświetlenia
    korea83K
    Generalnie kalendarze pomyślane są (raczej) pod filtry, ale można dostać i pod espresso (19 grams mają taki w ofercie). Ja biorę tylko pod filtry bo esko to raczej kasa w błoto Jak mam 30g to raz V60, raz płaskie dno i jest fajnie
  • Wpływ kofeiny na sen

Kawowa poradnia
    18
    0 Głosy
    18 Posty
    468 Wyświetlenia
    K
    Jak nie ćwiczę a wypiję espresso o 19, to ciężko mi zasnąć, słabiej śpię. Jak ćwiczę, to się jak zabity
  • Najgorsza kawa, którą piliście

Kawowa poradnia
    14
    1 Głosy
    14 Posty
    471 Wyświetlenia
    O
    Pomijając marketówki, sieciówki i kawy z automatów to jednak omniroasty są dla mnie nie do przejścia. Zwykłe psucie ziarna tylko po to żeby uzyskać "konsensus" i zrobić kawę dla przelewowców i ciśnieniowców, a jak wiemy, jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego