Przejdź do treści

Kawa na zimę?

Kawowa poradnia
9 4 82
  • W świecie alkoholi podział jest prosty. W lecie jest piwo, wódka jest zimą.
    W świecie kawy latem jest cold brew, espresso tonic i inne receptury zimnej kawy. A co polecacie na zimę?

• Espresso przez cały rok, tylko zimą wypijać przed czyszczeniem portafiltra i grupy 😃

Tych co piją kawy mleczne może zainteresować mocha (kawa z czekoladą), albo klasyka – capuccino, latte. Napoje można urozmaicić dodając przyprawy korzenne, które nadadzą zimowego klimatu. Ewentualnie irish coffee 🥴

• Pumpkin spice latte było modne swojego czasu.
    U nas przelew cały rok, zasadniczo bez zmian, chyba że trafią się jakieś bardziej drewno-tytoniowo i korzenne nuty kawowe, ale to bardziej przez dostępność kaw w palarniach, niż przez poszukiwania tychże smaków.

• Pumpkin spice latte to na jesień bardziej 👻

Intrygujące są jeszcze kawowe kalendarze adwentowe. Codziennie inne ziarno przez 3 tygodnie. Absurdalne, ale jednocześnie ekscytujące. Masz tylko jedną próbę na ziarno 🙈 Oczywiście za odpowiednią cenę. The Barn - 490 zł/kg (24x50g), selekcja Przyjaciół Kawy - 624.98 zł/kg (24x24g), HAYB - 450.23 zł/kg (24x36g)

• Pumpkin spice latte to na jesień bardziej 👻

Intrygujące są jeszcze kawowe kalendarze adwentowe. Codziennie inne ziarno przez 3 tygodnie. Absurdalne, ale jednocześnie ekscytujące. Masz tylko jedną próbę na ziarno 🙈 Oczywiście za odpowiednią cenę. The Barn - 490 zł/kg (24x50g), selekcja Przyjaciół Kawy - 624.98 zł/kg (24x24g), HAYB - 450.23 zł/kg (24x36g)

@ciastek napisał w Kawa na zimę?:

Masz tylko jedną próbę na ziarno Oczywiście za odpowiednią cenę.

W takiej sytuacji to zostaje chyba tylko przelew i podobne metody. Z espresso problem mogłaby mieć nawet Agnieszka Rojewska.

• @ciastek napisał w Kawa na zimę?:

Masz tylko jedną próbę na ziarno Oczywiście za odpowiednią cenę.

W takiej sytuacji to zostaje chyba tylko przelew i podobne metody. Z espresso problem mogłaby mieć nawet Agnieszka Rojewska.

@skansen zależy jak na to spojrzysz. Jeśli jesteś w stanie zaakceptować niedoskonałość dla eksploracji i zabawy, można pójść w jakieś sprawdzone ustawienia pod określony wypał, które często służą jako punkt wyjściowy. Oczywiście nie wyciągniesz z ziarna wszystkiego w ten sposób, ale nie zawsze trzeba ganiać za zajączkiem, to nie te święta 😄

• Kalendarze to naprawdę super opcja. Kupuję od kilku lat i generalnie sobie chwalę choć oczywiście są lepsze i gorsze. Czasami można w nich trafić na kawowe perełki, ale są i takie gdzie kawy nie porywają jakoś szczególnie. Osobiście wybieram takie gdzie mam przynajmniej 30g w każdym ze słoiczków.

• Kalendarze to naprawdę super opcja. Kupuję od kilku lat i generalnie sobie chwalę choć oczywiście są lepsze i gorsze. Czasami można w nich trafić na kawowe perełki, ale są i takie gdzie kawy nie porywają jakoś szczególnie. Osobiście wybieram takie gdzie mam przynajmniej 30g w każdym ze słoiczków.

@korea83 napisał w Kawa na zimę?:

Kupuję od kilku lat i generalnie sobie chwalę choć oczywiście są lepsze i gorsze. Czasami można w nich trafić na kawowe perełki, ale są i takie gdzie kawy nie porywają jakoś szczególnie. Osobiście wybieram takie gdzie mam przynajmniej 30g w każdym ze słoiczków.

A jaką metodą je przygotowujesz ?

• Generalnie kalendarze pomyślane są (raczej) pod filtry, ale można dostać i pod espresso (19 grams mają taki w ofercie). Ja biorę tylko pod filtry bo esko to raczej kasa w błoto 😉 Jak mam 30g to raz V60, raz płaskie dno i jest fajnie 👍

Sugerowane posty

• 5 porad na początek przygody z espresso

Kawowa poradnia espresso poradnik porady
    1
    0 Głosy
    1 Posty
    82 Wyświetlenia
    Nikt jeszcze nie odpowiedział
  • Kawa na wyjeździe

Kawowa poradnia
    8
    0 Głosy
    8 Posty
    211 Wyświetlenia
    K
    Ja to zawsze jak gdzieś jadę, to głównie allinclu. Wtedy sobie zawsze spróbuję takiej kawy hotelowej, która czasem potrafi zaskoczyć (na Zanzibarze mieli nadzwyczaj ciekawą kawę). Z reguły niestety, kawa nie smakuje za dobrze i zaczynam chodzić po lokalnych kawiarniach. Tak szczerze powiem, że żadna nie smakuje tak przyjemnie jak ta, którą sam sobie zrobisz. Co najwyżej może być podobna.
  • Wpływ kofeiny na sen

Kawowa poradnia
    18
    0 Głosy
    18 Posty
    468 Wyświetlenia
    K
    Jak nie ćwiczę a wypiję espresso o 19, to ciężko mi zasnąć, słabiej śpię. Jak ćwiczę, to się jak zabity