Przejdź do treści

Timemore Chestnut S3

Młynki
2 2 149
  • Timemore od dawna jest znanym i cenionym producentem młynów do kawy, zarówno recznych jak i elektrycznych. Osobiście miałem okazję bawić się wieloma.
    Ostatnio testowałem ich Chestnut S3. Jest to młynek bardzo solidnie zbudowany, w zasadzie całkowicie z metalu , co czyni go cieżkim (800g). Jako pierwszy z młynków recznych tej firmy oferuje możliwość zmiany ustawień grubości mienia na zewnątrz. Mamy tu 90 potencjalnych ustawień, a kazdy klik zmienia je o 15 mikronów, czyniąc ten młynek bardzo precyzyjnym.
    Bardzo podoba mi się tu łatwy dostep do żaren. Sa one stalowe, stożkowe, 42mm i takie same jak w elektrycznym młynku EO1 (który tez posiadam).
    Na stronie producenta znajdziemy zapewnienia ze jest to młynek pod wszystkie metody. Po przeprowadzeniu wielu testów odkryłem jednak, ze nawet przy najniższym ustawieniu, nie jestem w stanie zmielić wystarczająco drobno by uzyskać ekstrakcję espresso dłuższą niz 20sec.
    Jest to natomiast świetny młynek pod wszystkie inne metody. Ja testowałem go pod przelewy, porównując z Timemore C3 i 1Zpresso K Ultra.
    Profile smakowy z S3 jest neutralny, z wyraźnymi nutami, kierujący sie bardziej w stronę slodyczy niż kwasowość , co może być zaletą lub wadą w zależności od kawy i upodobań własnych.
    Zainteresowanych zapraszam do obejrzenia pełnej recenzji na YT:

Jako ze współpracuje z Timemore mam dla was link ze zniżką gdybyście chcieli kupić coś bezpośrednio z ich strony:

timemoreeu.com/Jacek10

• Bardzo fajny materiał

Posiadałem ten młynek przez ponad pół roku 🙂 i polecam każdemu, bo w tej cenie ciężko o coś lepszego.

Sugerowane posty

• Timemore C3 ESP - recenzja

Młynki recenzja
    3
    1 Głosy
    3 Posty
    278 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    @pawel890 tak, jest za tyle w Polskich sklepach, choć widzę że większość czeka na dostawę obecnie. Jeśli chodzi o zakupy na Ali, to da się trafić na podróbki produktów Timemore, o czym pisał też sam producent. Co do Blade R3, to większe żarno zdecydowanie jest na plus, choć geometria też jest nie bez znaczenia choćby pod kątem szybkości mielenia. Widzę to sam po moim ZP6, który mimo że ma 48mm, mieli wolniej niż niejeden młynek z mniejszym żarnem. Ale przyjdzie czas to pewnie pobawię się też tym R3, bo jak najbardziej jest godny uwagi.
  • Timemore Sculptor 078 - recenzja

Młynki recenzja timemore
    8
    2 Głosy
    8 Posty
    397 Wyświetlenia
    S
    Jestem w trakcie testów wersji 078S. Odczucia mam podobne do @korea83 . Młynek fajny, przyzwoicie wykonany (pomijając włącznik), kompaktowy. Dobra jakość przemiału - na razie sprawdzałem cold brew i przelewy. Z minusów - irytujący popkorning przekładający się na długi czas mielenia i spory bałagan na blacie. Na dłuższą recenzje i porównanie do EK43S przyjdzie jeszcze czas ale nic nie wskazuje na to, żebym zmienił "Ikeja" na tytułowy młynek
  • Mahlkönig EK43S - recenzja domowego użytkownika

Młynki recenzja ek43 mahlkönig
    11
    1 Głosy
    11 Posty
    301 Wyświetlenia
    korea83K
    Wersja S ma inne żarna niż 078, ale tak czy inaczej porównanie ciekawe bo przecież jeden i drugi młynek w teorii można wykorzystać do alternatyw i espresso.